Zeven nieuwe struikelstenen in Oostende

Op woensdag 8 mei herdenkt Europa V-dag, de dag waarop er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Die dag huldigt de Stad zeven nieuwe struikelstenen in. Deze stenen staan symbool voor de slachtoffers van het nazi-regime.

Op 8 mei herdenken we V-dag, de dag waarop nazi-Duitsland de wapens neerlegde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. In veel landen is 8 mei een feestdag om de bevrijding te vieren, maar ook om stil te staan bij de gevolgen van fascisme, negationisme en racisme.

Wandeltocht langs Oostendse struikelstenen

Op woensdag 8 mei zal Stad Oostende zeven struikelstenen voor Oostendse verzetshelden en politieke gevangenen inhuldigen. De Stad organiseert die dag een wandeltocht en houdt een korte plechtigheid bij elke struikelsteen. Wie interesse heeft, kan vrij deelnemen aan de wandeling. Inschrijven is niet nodig, maar je zorgt wel voor je eigen verplaatsing. Elke steen ligt op ongeveer een kwartier wandelen van de volgende steen op het parcours.

De tocht start om 15.00 uur en eindigt rond 18.00 uur. Geïnteresseerden kunnen inpikken bij de start of op de andere locaties langs het parcours. We geven hieronder het tijdschema en parcours mee:

  • 15.00 uur: Nieuwpoortsesteenweg 306, ter ere van Urbain Maes
  • 15.30 uur: Gelijkheidstraat 173, tere ere van Augustinus Sesee
  • 16.00 uur: Zwaluwenstraat 33, ter ere van Georges Hinderijckx
  • 16.30 uur: Plantenstraat 55, ter ere van Renaud Goddemaer
  • 17.00 uur: Heilig-Hartplein 14, ter ere van Oscar Mollet
  • 17.30 uur: Koninginnelaan 22, ter ere van Jeanne Pauwels en Emile Mariën

Aansluitend organiseert het Vermeylenfonds enkele aansluitende activiteiten. Om 18.00 uur vindt de vertoning van 'Struikelstenen, een overzicht' plaats in het VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1. Tot slot, om 20.00 uur, kan je kijken naar 'Over LEVEN', een ontmoeting met André Petitjean, een Oostendse overlevende van het concentratiekamp Sachsenhausen. Deze activiteiten zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

Bijna 100.000 struikelstenen in Europa

In meer dan 2.000 Europese steden vind je bijna 100.000 struikelstenen terug. Ze herinneren op een tastbare wijze aan de terreur van het fascisme en nazisme waarvan heel wat mensen het slachtoffer werden: joden, politieke gevangenen, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde 'asocialen' of mensen wiens leven de nazi's niet waardig vonden. De bedenker van de struikelstenen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De struikelstenen bestaan uit een messing plaatje van 10 op 10 cm en worden bevestigd op een kassei.

Gepubliceerd op donderdag 25 april 2024 14.35 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.