9 mei - Europadag

Sinds 1985 wordt jaarlijks op 9 mei 'Europadag' gevierd. Europadag is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Fietstocht Maritiem Oostende 

Op de Dag Van Europa, op Hemelvaartsdag, slaan Europa Direct, hogeschool VIVES en stad Oostende de handen in elkaar. Eerstejaarsstudenten van VIVES stippelden een fietsroute uit die het maritieme erfgoed in de kijker zet. Bovendien kan je langs enkele Europese projecten fietsen.

Start en aankomst vinden plaats in zaal De Cierk op het Maritiem Plein. In de buurt zijn er voldoende parkeergelegenheden. Deelnemers kunnen zowel hun eigen fiets meebrengen als een fiets huren bij inschrijving. De totale afstand bedraagt iets meer dan 20 kilometer en de tocht brengt je langs autoluwe wegen en het Groene Lint. Onderweg zijn enkele stops waarbij de deelnemers informatie krijgen over Europese projecten en maritieme installaties. Deelnemende fietsers krijgen ook een hapje en een drankje voorgeschoteld.

Ondertussen is deze fietstocht volzet.

Voorstelling Dit is Europa

Op 9 mei om 20.00 uur organiseert Stad Oostende, naar aanleiding van Europadag, de voorstelling Dit is Europa van Hendrik Vos en Frans Grapperhaus.

Wat is Europa, of beter: wie is Europa? Daar biedt Hendrik Vos een antwoord op. Eerst met het boek Dit is Europa, nu ook met de gelijknamige theatervoorstelling. Op de planken komt het verhaal van Europa tot leven; ontmoetingen die tot grote dromen en daden leidden, krijgen vorm voor de ogen van het publiek. Humoristisch, muzikaal, meeslepend: Dit is Europa vertelt het waargebeurde verhaal van menselijke momenten en verbindingen.  

Filip Standaert (regie): “Wie een lezing van professor Vos verwacht, is eraan voor de moeite. De prof wordt acteur. Hij is een speler die zich kwetsbaar opstelt op het podium, waar hij een andere man ontmoet: Frans Grapperhaus. Dat is een topcellist, maar speelt in dit stuk veel meer rollen dan die van muzikant. De ontmoeting tussen de twee mannen leidt tot een project dat hen beide overstijgt, zoals dat ook bij de creatie van de Europese Unie het geval was.”  

Hendrik Vos (spel en tekst): “Het publiek is getuige van dat project, een lopend proces waarvan wij als spelers ook het eindresultaat nog niet kennen. Dat gegeven wordt onder meer vertaald in onze outfit. We dragen blauwe overalls - we zijn tenslotte aan het bouwen, handen uit de mouwen.” 

Deze voorstelling is uitverkocht.

CC De Grote Post, zaal De Kleine Post, Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende. 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.