Chef Crevette

Hoofdthemas

    Wie wordt de eerste Chef Crevette van Oostende?

    Oostendse amateur chef-koks konden deelnemen door hun verhaal, recept en voorliefde voor de garnaalkroket te delen. De jury koos vier finalisten op basis van originaliteit. De vier Oostendenaars met het beste verhaal worden deze zomer gevolgd door de Stad tijdens de bereiding van hun garnaalkroket en strijden eind september in een spannende finale.

    De finalisten

    We gingen op zoek naar unieke verhalen, ingrediënten of generatie-oude recepten. Deze vier finalisten konden de jury overtuigen van hun talent en liefde voor de garnaalkroket:

    Ik wilde oma’s artisanale kroketten leren maken, dat waren altijd de beste. Maar ik moest wachten tot ik oud genoeg was om in de buurt van de friteuse te komen. Later moest oma verhuizen. Het recept raakte verloren en haar geheugen minderde. Tot we de koppen bij elkaar staken en het recept reconstrueerden. Garnaalkroketten op - biekan - grootmoeders wijze, met mijn eigen touch: zelfgebrouwen bier.Maxim Vansevenant  
     Ik groeide in de jaren ’60 op in een bakkerij op de Visserskaai, recht tegenover de gernoastrap. 's Morgens kwamen de viskopers uit heel België garnalen kopen. Ik herinner me nog dat de visvrouwtjes rondtoerden met een kar. Ze riepen vesche gernoazen hier!. Ik woon er vandaag nog. De voorbije zestig jaar maakte ik de evoluties in de sector vanop de eerste rij mee. Dat heeft mijn liefde voor het mooie product alleen maar groter gemaakt. Edgar Distave
    Ik raakte een paar jaar geleden gefascineerd door garnaalkruien. Op een dag nam mijn buurman me mee op sleeptouw, heel vroeg want twee uur voor laag water moet je al in het water zitten. Hij gaf me zelfs een eigen net om garnalen te kruien. Uiteindelijk ben ik garnaalkroketten beginnen maken. Na lang experimenteren, liet ik mijn familie, vrienden en kennissen proeven. Ze vonden ze heerlijk. Mooi gevuld, met een dun korstje en pittig en smeuïg vanbinnen.Kris Cools
     Mijn recept is getest op een zeiljacht tijdens een oversteek naar Londen en goed bevonden door de rest van de bemanning! Wat er onder andere in zit? Getrokken visfumet van witte wijn en zelf gevangen schol aan de Oostelijke strekdam! Kurt Van den Branden

    Deze amateur chef-koks mogen deze zomer hun garnaalkroket bereiden voor de camera. Het Oostendse publiek kan daar achteraf van meegenieten via de kanalen van Stad en Toerisme Oostende.

    Eind september volgt de finale en is het de beurt aan deze 4 Oostendenaars om hun kookkunsten te laten zien. Professionele Oostendse chefs proeven en stemmen voor de beste garnaalkroket op basis van de smaak, korst en structuur.

    JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
    Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.