Wat met mijn e-mails en data?

Het versturen van een e-mail met een bijlage van 1 MB zorgt, volgens het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer ADEME, voor een uitstoot van 19 gram CO2. Dit lijkt misschien weinig, maar als je bedenkt dat er wereldwijd per uur meer dan twaalf miljard e-mails verstuurd worden, dan komt dat neer op 228.000 ton CO2-uitstoot.

Wetenschappers schatten dat de verzending en de opslag van één gigabyte (GB) aan informatie tussen de 28 tot 54 gram CO2-uitstoot in de atmosfeer vertegenwoordigt. Als we de mondiale mediaan nemen, 32 gram, is het goed voor 97 miljoen ton CO-2 per jaar.

Gelukkig is het verminderen van deze uitstoot makkelijk te realiseren. Door het goed organiseren van jouw dataopslag kun je al een groot verschil maken. Het gaat allemaal over het opslaan van data. Dus zodra jij jouw dataopslag goed organiseert en verminderd kan jij al een verschil maken.

Kijk bijvoorbeeld eens in je mailbox. Vanaf wanneer tot wanneer staan er e-mails opgeslagen? Kijk je daar überhaupt nog wel eens naar? Hoeveel reclame staat ertussen?

Dus wanneer we alle gedateerde e-mails zouden verwijderen, ons zouden uitschrijven voor alle reclame gerelateerde nieuwsbrieven en spamboxen zouden legen, maken we samen al een groot verschil. Dit is namelijk data waar je niet meer naar om kijkt.

Wat je ook kan doen is het aanschaffen van een externe harde schijf (EHS) en daar bestanden op bewaren. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw bestanden niet meer worden beheerd en bewaard door een datacenter en dus geen energie meer kosten. Alleen op de momenten wanneer de EHS is aangesloten op een apparaat voor gebruik.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.