Europese handicapkaart

European Disability Card of Europese handicapkaart

Ben jij een persoon met een handicap? Dan heb je misschien al gehoord van de European Disability Card of EDC-kaart. Met deze kaart kan je als persoon met een handicap een beroep doen op diensten en heb je voordelen bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten.

De European Disability Card is ook elders in volle ontwikkeling. Het Federaal Actieplan Handicap wil de kaart bijvoorbeeld bekendmaken bij hulpdiensten. Ook De Lijn erkent de kaart als middel om aan de chauffeur of controleur duidelijk te maken dat je een reiziger met een handicap bent. Naast België is de kaart in zeven andere deelnemende Europese landen geldig: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië. Dit wordt de komende jaren verder uitgerold naar alle Europese lidstaten.

Welke voordelen krijg je in Oostende?

Stad Oostende wil als partner van de European Disability Card de gelijke toegang tot sport, cultuur en vrije tijd voor personen met een handicap bevorderen. We denken hierbij aan een bezoek aan het strand, een museum of het zwembad. Dit is zeker niet altijd voor iedereen evident.

Er zijn specifieke maatregelen per locatie om de toegang en de beleving voor personen met een handicap te verbeteren. Dit kan gaan van een audiogids of visiogids tot rolstoeltoegankelijke plaatsen.

Vaak is er bijkomend nog een extra korting of voordeel.

Ontdek het volledige overzicht van aanbieders, diensten en voordelen voor Oostende op de website van de EDC-kaart: Voordelen met de kaart | European Disability Card (eudisabilitycard.be)

De voornaamste meerwaarde van de kaart voor Stad Oostende ligt in het zorgen voor meer inclusie. Personen met een handicap moeten volwaardig deel kunnen zijn van onze maatschappij, ook als het gaat over vrije tijd.

Wat zijn de voorwaarden voor een EDC-kaart?

De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat je een zichtbare of onzichtbare handicap hebt. Je kan de kaart aanvragen als je erkend bent:

  • als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid
  • of wanneer je kind in aanmerking komt voor een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (binnen het Groeipakket)

Niet zeker of je in aanmerking komt?

Ga naar Europese handicapkaart of European Disability Card (EDC) | Vlaanderen.be

Hoe vraag je de Europese handicapkaart aan?

Ben je erkend door het VAPH? Vraag je kaart digitaal aan via het digitale loket E-loket Mijn VAPH | VAPH

Ben je erkend door de FOD Sociale Zekerheid? Vraag je kaart digitaal aan via het online contactformulier van de Directie-generaal voor Personen met een Handicap. 

Komt je kind in aanmerking voor een erkenning zorgtoeslag via het Groeipakket? Vraag je kaart digitaal aan via het digitale loket E-loket Mijn VAPH | VAPH.

Je kan ook terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van je mutualiteit om je te helpen bij de aanvraag. 

Het kan in totaal een 30-tal dagen duren voor je de EDC-kaart aankrijgt van het bedrijf dat de kaarten maakt.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.