FAQ speelstraat

Kan mijn straat een speelstraat worden?

  • Je straat moet een woonstraat en een gemeenteweg zijn
  • Met een snelheidsbeperking van 30km/uur
  • Er is geen belangrijk doorgaand verkeer
  • Het openbaar vervoer rijdt niet door de straat
  • Omliggende straten moeten bereikbaar blijven
  • Minimum 3 meters en/of peters nemen de verantwoordelijkheid over de speelstraten

Een straat kan enkel een speelstraat worden als minder dan 1/3de van de toekomstige speelstraat niet akkoord gaat met de inrichting ervan.

Hoe weet ik of en wanneer er een speelstraat in mijn straat wordt georganiseerd?

Iedereen die in de speelstraat woont, krijgt een bewonersbrief. In deze brief staat uitgelegd wanneer je straat een speelstraat is, hoe je de meters en peters kunt bereiken en eventuele extra voorwaarden.

Wanneer kan mijn straat een speelstraat worden?

Een speelstraat kan worden ingericht:

  • Buiten de schoolvakanties:
    • Op feestdagen
    • Tijdens een (verlengd) weekend

  • Tijdens de schoolvakanties:
    • Alle dagen

Een speelstraat kan ingericht worden tussen 8.00 en 20.00 uur. De exacte uren vind je terug in de bewonersbrief.

Mag ik mijn auto parkeren in de speelstraat?

Woon je in de straat of ligt jouw garage in de speelstraat? Dan mag je in de speelstraat rijden om te parkeren. Doe dit wel heel traag en voorzichtig. In de speelstraat geldt geen parkeerverbod, maar wel een doorrijverbod. Stond je auto al geparkeerd in de straat voor de start van de speelstraat, dan kan je daar blijven staan. Voor de kinderen is het natuurlijk leuker als ze wat meer speelruimte krijgen.

Mag ik als buurtbewoner door een speelstraat rijden?

Er geldt een doorrijverbod tijdens de uren van de speelstraat. Dat wil zeggen dat je niet door de speelstraat mag rijden. Woon je in de straat en wil je in je straat parkeren? Dan kan dat wel, maar misschien kan je wachten tot het eindmoment van de speelstraat?

Wat met schade aan mijn auto of voorgevel door spelende kinderen?

Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen. Is er schade aan jouw eigendom (auto, voorgevel…) door spelende kinderen? Spreek de verantwoordelijke van het kind aan (de ouder, voogd,…). Voor dergelijke schade richt je je tot de (familiale) verzekering.

Wat is de rol van de meters en peters?

De meters en peters hebben zich geëngageerd om de speelstraat aan te vragen. Ze zijn verantwoordelijk voor het informeren van de buurtbewoners en het in goede banen leiden van de speelstraat. Daarnaast zijn ze ook het aanspreekpunt voor vragen en kunnen ze de speelcontainer aanvragen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.