GBO-trefdag: info

Programma - GBO-trefdag - 30 november

We verwelkomen je vanaf 8.30 uur met koffie

Voormiddag

9.00 uur: Verwelkoming 

9.15 uur: Introductie over het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) door Peter Cousaert, Diensthoofd Samenleven en Beleven VVSG.

9.45 uur: Een blik op de Oostendse GBO - praktijk 

10.15 uur: Pauze met koffie en babbels 

10.40 uur: Een boeiend panelgesprek tussen beleidsverantwoordelijken van de drie kernpartners:

  • Natacha Waldmann, Schepen van Zorg, Welzijn en Onderwijs van Stad Oostende;
  • An Casteleyn, intermutualistische vertegenwoordiger van de Diensten Maatschappelijk Werk;
  • Bart Pauwels, Directeur CAW Noord-West-Vlaanderen

Samen reflecteren ze op de GBO-realisaties en blikken ze vooruit.

11.25 uur: Voorstelling van het informatieplatform GBO+ en uitnodiging om hieraan mee te werken 

Middagpauze

Tussen 12.00 uur en 13.00 uur eten we samen een broodje en babbelen we verder.

Namiddag

In de namiddag stellen enkele diensten hun deuren open voor een bezoek en een toelichting van hun werking en aanbod. Je krijgt de kans om twee diensten te bezoeken. Het eerste plaatsbezoek start om 13u30 en het tweede om 15u. De plaatsbezoeken duren telkens ongeveer 1u15 min. Tussen de twee plaatsbezoeken is er voldoende tijd om je te verplaatsen naar de 2de locatie. Om 16u30 sluiten we de trefdag af op de locatie van je tweede plaatsbezoek.

Volgende diensten verwelkomen je telkens tussen 13.30 en 14.40 uur en tussen 15.00 en 16.30 uur:

dienst Rechtenverkenning (Stad Oostende)

De weg van de cliënt op de Campus Edith Cavell en de werking van de dienst Rechtenverkenning

Campus Edith Cavell, Edith Cavellstraat 15

Je maakt eerst kennis met de werking van het onthaal bij het team van O-punt op de Campus. Daarna neemt de Dienst rechtenverkenning je even mee langs de verschillende diensten van Directie Welzijn op de Campus Edith Cavell. We landen in een van de vergaderlokalen voor een meer uitgebreide toelichting van de werking van Dienst Rechtenverkenning.

Brugfiguren Onderwijs (Stad Oostende)

SJO Petrus en Paulus, Ieperstraat 9 (maximum 15 deelnemers)

Kom kennismaken met de werking van de brugfiguren onderwijs: Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die aan de slag gaat in één of meerdere scholen (basis en secundair). Zij/hij werkt netoverschrijdend en tracht de kloof tussen ouders, school en relevante sociale partners te verkleinen. Brugfiguren spelen in op de dagelijkse vragen of zorgen van gezinnen, daardoor ziet elke werkdag er anders uit. Een ouder helpen met het aanvragen van onderwijscheques,  vragen opvolgen vanuit het zorgteam, tijd maken om te luisteren naar ouders, een infomoment met soep of koffie organiseren, het op-tijd-op-school- zijn mee opvolgen, … zijn slechts enkele voorbeelden van wat een brugfiguur allemaal doet.

Straathoekwerk (Stad Oostende)

Ieperstraat 23

In elke wijk in Oostende is het Straathoekwerk actief. Straathoekwerkers zoeken actief mensen op in hele kwetsbare situaties. Ze leggen contacten, werken aan vertrouwen en bouwen aan de brug naar dienstverlening, sociaal netwerk en een plaats in de ruimere samenleving.

De straathoekwerkers richten zich tot individuen die moeilijk of geen aansluiting vinden bij de maatschappelijke voorzieningen. Het unieke aan straathoekwerkers is dat ze letterlijk op straat werken en in de leefwereld van de doelgroep stappen.
De straathoekwerker bouwt met de gasten een diepgaande relatie uit, gebaseerd op vertrouwen en vrijwilligheid. Straathoekwerkers benaderen de cliënten op een positieve manier en helpen de situatie waarin ze zich bevinden te verbeteren.

De noden en de behoeften van de doelgroep worden gesignaleerd naar andere maatschappelijke instellingen. Zo kunnen zij ook hun aanbod afstemmen op de leefwereld van deze individuen.

Je kan kennismaken met de werking van het Straathoekwerk in de instuifruimte.

Sociale Dienst voor Ouderen (Stad Oostende)

Huize Willy Kooy - Hospitaalstraat 35 (maximaal 10 deelnemers)

Meer dan een derde van de Oostendenaars is ouder dan 65 jaar. De Sociale Dienst voor Ouderen richt zich speciaal naar die doelgroep. Senioren kunnen er terecht met alle vragen over hulp en zorg. Je komt meer te weten over deze dienst waaronder ook de werking van het Meldpunt Senioren in Nood. Bij dit meldpunt kan je noodsituaties melden. Het gaat hierbij om noodsituaties van onveiligheid, vereenzaming, isolement of ouderenmis(be)handeling.

Jongerenteam Middenkust  (CAW Noord-West-Vlaanderen)

Dekenijstraat 8

Het Jongerenteam Middenkust verwelkomt jullie. Je maakt kennis met het volledige jongeren CAW-aanbod in Middenkust zoals JAC-werking, woonbegeleiding, psychosociale begeleiding, vorming, OverKop-activiteiten, outreachende inzet…

Inloopcentrum Kwiedam (CAW Noord-West-Vlaanderen)

Sint Sebastiaanstraat 16 (maximaal 12 deelnemers)

CAW biedt in het Inloopcentrum Kwiedam  “een rustplek, een living als het ware” aan de meest kwetsbaren in de Stad. Kwiedam is een laagdrempelige onthaalwerking die vertrekt vanuit ontmoeting. De aanwezigheid van een of meerdere hulpverleners helpt mensen terug verbinding te maken op verschillende vlakken. Het verlaagt de drempel naar hulpverlening. Tijdens de bezoeken is het centrum open. Om de drukte wat te beperken, kunnen er telkens 10 deelnemers deelnemen.

Onthaal Middenkust (CAW Noord-West-Vlaanderen)

Huize Willy Kooy - Hospitaalstraat 35

Onthaal Middenkust is het brede onthaal van het CAW in de regio. De werking zit ingebed in Huize Kooy waar ook verschillende andere diensten aanwezig zijn.

dienst Maatschappelijk Werk van de Mutualiteiten

Ieperstraat 12

De dienst maatschappelijk werk van een ziekenfonds … doet meer dan je denkt!

Bij het horen van ‘de dienst maatschappelijk werk’ (DMW) denk je wellicht onmiddellijk aan financiële tegemoetkomingen voor personen met een chronische aandoening/beperking,  aan info over thuiszorgdiensten of een aanvraag parkeerkaart.

Maar de DMW is meer dan dit!

Dus nodigen de DMW’s van de verschillende ziekenfondsen je uit om kennis te komen maken met de ‘wondere wereld van DMW’.

We nemen je heel graag mee in ons verhaal rond zorgbegeleiding, organisatie van de thuiszorg, multidisciplair overleg, psycho-sociale begeleiding,  ondersteuningsplannen OP PVB of PAB, ondersteuning van personen met dementie, onze pro-actieve werking, aanvragen hulpmiddelen bij het VAPH, woningadvies …

Na onze informatiesessie weet je exact waarvoor en hoe een cliënt bij ons terecht kan.


JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.