Gevaarlijke producten

Er zijn steeds meer verschillende schoonmaakproducten, het lijkt soms wel of er voor elke soort vlek een ander product te bestaat: afwas, ruiten, tapijtvlekken, meubels, roestvlekken, ontmossen, …

Steeds vaker gaat het hier ook over agressieve producten, die schadelijk zijn voor het milieu en voor onze gezondheid.

In heel wat van deze gevallen gaat het om kinderen die producten inslikken of spatten in de ogen of de mond krijgen. Hierbij kan het gaan om schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, … Onder andere vaatwastabletten blijven een risico voor kinderen. Maar vergis je niet: niet alleen kinderen komen ongelukken tegen!

Elk jaar wordt ook naar het Antigifcentrum (070/245 245) gebeld voor duizenden incidenten waarbij volwassenen een product hebben ingeademd, binnengekregen via de mond, in de ogen of op de huid door het verkeerd te gebruiken of door een ongelukje.

Gevaarsymbolen

Om te weten of een product gevaarlijk is en op welke manier precies, bekijk je best altijd het etiket: op het etiket van een gevaarlijk product staat een gevaarsymbool (zwart in een rode ruit), waarvan de afbeelding afhangt van welk gevaar het product met zich meebrengt. Vroeger waren die symbolen anders gekleurd: oranje op zwarte achtergrond. Dit is enkele jaren geleden veranderd en producten met die oude symbolen mochten maar verkocht worden tot juni 2017. Heb je deze dus nog in huis, dan zijn ze intussen meer dan 7 jaar oud! Je brengt deze beter gewoon naar het containerpark.

Lees meer over gevaarsymbolen, hoe je een etiket moet lezen en ontdek leuke spelletjes om erover te leren op www.lezenvoorgebruik.be.

Gevaarlijke producten gebruiken

Producten met gevaarsymbolen moet je altijd extra voorzichtig gebruiken en de gebruiksaanwijzing lezen om te weten hoe je je moet beschermen. Het afval van gevaarlijke producten (resten, verpakking, andere hulpmiddelen die resten bevatten,...) breng je best naar het containerpark.

Zorg er voor dat je producten goed wegbergt op een veilige plaats buiten bereik van kinderen. Dit wil zeggen een hoge kast of een kast die op slot gaat.

Hou er rekening mee dat zelfs als er geen doodshoofd-symbool op een product, dit niet wil zeggen dat het niet levensgevaarlijk kan zijn als je zo’n product inslikt of op een andere manier binnenkrijgt.

Vergeet niet de ruimte voldoende te verluchten na gebruik van een product met gevaarsymbolen zodat schadelijke deeltjes niet in de leefruimte blijven hangen.

Antigifcentrum (070/245.245)

Indien er dus toch iets misloopt (per ongeluk inslikken, opdrinken,… van schoonmaakproducten) kan je het Antigifcentrum of je huisarts contacteren om na te gaan wat je het beste doet.

Het is een goed idee om het telefoonnummer van het Antigifcentrum (070/245.245) vlak bij de telefoon uit te hangen als je nog een vaste telefoon hebt. Steek het nummer in het geheugen van je gsm. Als je dit nummer nog moet opzoeken bij een ongeval, kan je kostbare tijd verliezen.

Lees meer op www.antigifcentrum.be/huishouden

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.