De reizende gevoelsmuur

Met de gevoelsmuur brengt Stad Oostende spreken over gevoelens onder de aandacht. Mensen worden uitgenodigd tot een gesprek over hun gevoel en wat hen kracht geeft. Zo helpt de gevoelsmuur het taboe rond spreken over emoties doorbreken. ​Op de gevoelsmuur vind je achttien emoties terug. Je kiest een gevoel dat op dat moment het meest bij je past. Dat gevoel leg je daarna vast op een magneetbutton.

Waarom werken rond gevoelens?

Hoe vaak krijg je niet de vraag ‘Hoe gaat het?’. En hoe vaak antwoord je dan snel ‘goed’? Gevoelens kunnen je overweldigen, opdringen, je uit je concentratie halen of je rust verstoren. Er zit kracht in je kwetsbaarheid tonen, in het praten over je gevoelens. Of je nu zelf last hebt van psychische klachten of iemand kent die het moeilijk heeft: praten houdt mensen dichtbij. Praten helpt, luisteren ook. Het zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de personen met psychische problemen hier niet over praat en geen hulp zoekt. Omwille van schaamte of omdat ze niemand willen lastig vallen of om nog andere redenen. Nochtans verdienen die problemen zorg en aandacht. Daarom moet je ze ook durven te benoemen. (Bron: Te GeK) 

Doelgroep

Iedereen die het praten over gevoelens onder de aandacht wil brengen in Oostende (Zowel bij kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen), kan de gevoelsmuur lenen.

Wat zit er in de pakketten?

Formule 1 – voorgemaakte buttons
Handleiding
100 Bladwijzers
50 Voorgemaakte buttons (18 soorten + 1 blanco)
1 roll-up
 
Formule 2 – eigen buttons maken
Handleiding
Bladwijzers
Buttonpress
Doos met papiervellen met gevoelens op (18 soorten en 1 blanco)
Blikmateriaal: blikjes, magneten en plastiekvellen
Roll-up

Optioneel: Spandoek met of zonder frame

Hoe werkt het?

Algemeen

  1. Probeer de aandacht te trekken van de mensen die je wil bereiken (je doelgroep).
    1. Spreek hen aan en maak ze warm om eens langs te komen.
    2. Ga op pad met bladwijzers en een button om ze naar je stand te lokken.
  2. Kader deze actie: taboe doorbreken om te praten over gevoelens en geestelijke gezondheid.
  3. Vraag je doelgroep om een button te kiezen die hun gevoel op dat moment weerspiegelt.
  4. Ga -indien gewenst- een gesprek aan over dat gevoel.
  5. Overhandig de bladwijzer met bijhorende info:
    Je gevoel kan gedurende een dag veel wisselen, of dag per dag, week per week. Het hangt af van veel factoren en heeft een invloed op je handelen op dat moment. Alle gevoelens mogen er zijn en zijn helemaal oké. Heb je de indruk dat negatieve gevoelens frequenter de bovenhand nemen dan positieve gevoelens, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Dat kan bij familie, buren, vrienden of bij gespecialiseerde organisaties. Zie de QR-code op de achterzijde van de bladwijzer. Als je die scant met je smartphone, dan kom je terecht op een webpagina waarop organisaties vermeld staan die werken rond psychisch welzijn én waar je terecht kan voor hulp.

OPMERKING: Heb je zorgfiguren rond geestelijke gezondheid in je eigen organisatie? Neem dan zeker de tijd om die in de kijker te zetten.

Praktisch

Een pakket kun je reserveren via dit formulier. 

Pakket formule 1 kan na afspraak opgehaald worden in het stadhuis (Vindictivelaan 1) of in jouw dichtstbijzijnde Ontmoetingscentrum.

Pakket formule 2 kan na afspraak opgehaald worden in het stadhuis (Vindictivelaan 1).

Meer info of vragen?

Neem contact op met pascale.sibiet@oostende.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.