Inhuldiging struikelstenen op 8 mei

8 mei is het V-day, de dag waarop nazi-Duitsland capituleert en er een einde komt aan het vreselijke naziregime. In veel landen is 8 mei een feestdag waarop de bevrijding wordt gevierd, maar waarop er ook wordt stilgestaan bij de gevolgen van fascisme, negationisme, antisemitisme en racisme.

Op woensdag 8 mei worden 7 struikelstenen voor Oostendse verzetshelden en politieke gevangenen ingehuldigd. We maken een tocht en houden een korte plechtigheid bij elke struikelsteen. Iedereen kan vrij deelnemen op één of meerdere plekken. Inschrijven hoeft niet, maar je zorgt wel voor eigen verplaatsing indien je dit niet te voet kunt afleggen. Elke steen ligt op ongeveer een kwartier wandelafstand van de volgende steen op het parcours. Voorzie aangepaste kledij en schoeisel.

Programma voor particulieren

Het parcours start om 15.00 uur en eindigt rond 18.00 uur. Aansluitend kan je twee vertoningen bijwonen over het onderwerp.

15.00 uur - Nieuwpoortsesteenweg 306, ter ere van Urbain Maes

15.30 uur - Gelijkheidstraat 173, ter ere van Augustinus Sesee

16.00 uur - Zwaluwenstraat 33, ter ere van Georges Hinderijckx

16.30 uur - Plantenstraat 55, ter ere van Renaud Goddemaer

17.00 uur - Heilig-Hartplein 14, ter ere van Oscar Mollet

17.30 uur - Koninginnelaan 22, ter ere van Jeanne Pauwels en Emile Mariën

18.00 uur - vertoning “Struikelstenen, een overzicht”

20.00 uur - vertoning “Over leven”

Vertoningen

Iedereen is welkom om, met een drankje, de vertoningen te bekijken. Deze zijn gratis en vrij toegankelijk en gaan door in VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1, 8400 Oostende.

“Struikelstenen, een overzicht”

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa liggen er nu meer dan 100.000. Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme. In deze film gaan de makers, Jef Maes en Trees Heirbaut, dieper in op de noodzaak om de slachtoffers van het nazisme te blijven herdenken. Ze spraken met de initiatiefnemer, Gunter Demnig, met historicus Herman Van Goethem, met Ellen De Soete, initiatiefneemster van de 8 mei-coalitie, met Wim Kenis, promotor van de struikelstenen in Antwerpen en met diverse betrokkenen en familieleden van de slachtoffers. “Mensen zijn maar vergeten als hun naam vergeten is.” Dat motto uit de Talmud en het Oude Testament ligt aan de grondslag van één van de grootste kunstwerken in Europa.

“Over leven”

Acteur en scenarist Knarf Van Pellecom voorziet een introductie. Deze opname is een ontmoeting met André Petitjean, een overlevende uit Oostende van het concentratiekamp Sachsenhausen.

“Toen ik een jaar of 16 was had ik geen zin meer om naar school te gaan. Ik heb dan geprobeerd om nog in het Belgische leger te worden aangeworven als vrijwilliger, maar dit werd mij geweigerd. Ik ben dan gaan werken in Brugge bij de kruidenierszaak van mijn oom. Tijdens die oorlogsjaren ben ik dan betrokken geraakt bij een verzetsorganisatie in het Brugse. Door verraad ben ik zo op 26 januari 1940 gearresteerd en nadien weggevoerd naar het concentratiekamp van Sachsenhausen in Duitsland. Ik was toen 17 jaar. Met slagen en schoppen werden wij op de trein gezet ...”

Programma voor scholen

Ook voor scholen is er op 8 mei een aangepast programma. De start is om 09.00 uur en vindt plaats in VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1a.

Wat staat er op het programma?

  • De betekenis van 8 mei: De overwinning van de democratie op alle autoritaire regimes.
  • “Over LEVEN”. De film is een ontmoeting met André Petitjean, een overlevende uit Oostende van het concentratiekamp Sachsenhausen en wordt getoond in aanwezigheid van documentairemaker Land Vanwijnsberghe en projectleidster Claudine Lesaffre (Vesaliusinstituut).

“Toen ik een jaar of 16 was had ik geen zin meer om naar school te gaan. Ik heb dan geprobeerd om nog in het Belgische leger te worden aangeworven als vrijwilliger, maar dit werd mij geweigerd. Ik ben dan gaan werken in Brugge bij de kruidenierszaak van mijn oom. Tijdens die oorlogsjaren ben ik dan betrokken geraakt bij een verzetsorganisatie in het Brugse. Door verraad ben ik zo op 26 januari 194 gearresteerd en nadien weggevoerd naar het concentratiekamp van Sachsenhausen in Duitsland. Ik was toen 17 jaar. Met slagen en schoppen werden wij op de trein gezet...”

  • “Struikelstenen”: een overzicht in een documentaire.

‘Stolpersteine’, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa liggen er nu meer dan 90.000. Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme. In deze film gaan de makers, Jef Maes en Trees Heirbaut, dieper in op de noodzaak om de slachtoffers van het nazisme te blijven herdenken. Ze spraken met de initiatiefnemer, Gunter Demnig, met historicus Herman Van Goethem, met Ellen De Soete, initiatiefneemster van de 8 meicoalitie, met Wim Kenis, promotor van de struikelstenen in Antwerpen, met diverse betrokkenen en met familieleden van de slachtoffers. “Mensen zijn maar vergeten als hun naam vergeten is.” Dat motto uit de Talmud en het Oude Testament ligt aan de grondslag van één van de grootste kunstwerken in Europa.

  •  “Performance” van Ben Benaouisse

Wanneer het Gentse productiehuis Victoria Benaouisse in 1993 selecteert voor het dansproject Ja Wacht!, ter gelegenheid van Antwerpen Culturele Hoofdstad, zet hij al één voet buiten Familleureux. Zijn tweede plaats voor de Beste Belgische Danssolo (1994), een idee van Alain Platel en Victoria, en vooral zijn optreden in Moeder en Kind (1995) van Alain Platel en Arne Sierens, zijn beslissend voor zijn definitieve verhuizing naar Gent. Voortaan wijdt hij zijn leven volledig aan de dans en het podium. Zijn naam verkort hij tot Ben Benaouisse.

  • Kunstexpo Walter D'Hoogh: Een zoektocht naar Vrijheid

Expo met schilderijen die hij gemaakt heeft op basis van archiefmateriaal over zijn opa in de Tweede Wereldoorlog.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.