Wat

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling lanceert KIMIWA. Deze nieuwe tool werd ontwikkeld om het jeugdwerk te ondersteunen in hun aanpak van kindermishandeling. Het resultaat is een krachtgerichte methodiek die jeugdwerkers helpt om te gaan met vermoedens van verontrusting en kindermishandeling.

KIMIWA staat voor kindermishandeling, wat is dat? Wat kan jij doen? Kimiwa betekent in het Japans ook 'en jij?'. We schatten dat vandaag 1 op de 8 kinderen te maken krijgt met kindermishandeling. Dat kan gaan over fysiek, psychologisch of seksueel geweld, maar ook over verwaarlozing of het getuige zijn van partnergeweld.

Kracht van jeugdwerkers

KIMIWA laat jeugdwerkers zien hoe ze hun krachten kunnen inzetten en waarschuwt voor veel voorkomende valkuilen. De nieuwe aanpak bestaat uit richtlijnen, ondersteunende materialen en samenwerkingsafspraken voor het jeugdwerk. Daarnaast zijn er vormingsinitiatieven voor jeugdwerkers en aanspreekpersonen integriteit. 

'Je hoeft geen held te zijn, want met jouw eigen krachten kun je al veel betekenen voor een kind.' Dat is het uitgangspunt van KIMIWA. Er staan 4 basiskrachten centraal:

  • Vertrouw op je buikgevoel.
  • Blijf kalm en luister.
  • Neem afstand en kijk.
  • Spreek en communiceer.

Meer informatie Website kimiwa

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.