Wat kan je doen als getuige?

Hoofdthemas

Het kan een groot verschil maken als je reageert op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wees alert en kijk of er iets is dat je kan doen om te helpen. Je eigen veiligheid staat steeds voorop: grijp enkel in op een manier die goed voelt en bij de situatie past.

Wat kan je doen als getuige?

  1. Anderen betrekken

Betrek een vriend(in). Spreek af dat één van jullie de persoon zal afleiden terwijl de andere hulp gaat zoeken.

Spreek een andere omstander aan. Misschien bevindt deze zich in een betere positie om tussen te komen. Werk samen. 

Betrek een omstander of verantwoordelijke. Bijvoorbeeld de buschauffeur, de barmedewerker, een verantwoordelijke op een festival, een leerkracht op school.

Bel bij een ernstige situatie 112 om hulp van politie en hulpdiensten in te roepen. Probeer als je kan te checken of de persoon die wordt lastiggevallen dit wenst.

  1. Afleiden

Je kan ook subtieler te werk gaan en voor afleiding zorgen om het gedrag te doen stoppen. Soms is het voldoende om gewoon in de buurt te gaan staan van de persoon die wordt lastiggevallen.

Helpt dit niet, dan kan je de persoon die wordt lastiggevallen aanspreken. Begin over iets dat niets met de situatie te maken heeft:

Stel een vraag. Vraag bv. de weg naar het toilet of informeer hoe laat het is.

Doe alsof je de persoon die wordt lastiggevallen kent en begin over iets alledaags.

Zorg ‘per ongeluk’ voor commotie door je drankje te morsen of iets te laten vallen.

  1. Afzonderen

Haal de persoon die het gedrag ondergaat weg uit de situatie. Dit kan door jezelf fysiek tussen hen in te zetten of door één van de betrokken personen (eventueel met een smoesje) mee te nemen naar een andere plaats, bv. de dansvloer, het toilet of in de buurt van een groepje mensen.

  1. Aanspreken

Spreek de betrokken personen rechtstreeks aan. Vraag aan de persoon die het gedrag ondergaat of alles oké is. Als je voelt dat het kan, spreek dan ook de persoon die het gedrag stelt aan.

 Dingen die je zou kunnen zeggen, zijn:

‘Alles oké hier?’

‘Valt die persoon je lastig?’

‘Wat je doet is ongepast’

‘Laat hem/haar met rust’

‘Hij/zij vindt wat je doet duidelijk niet leuk, stop daar mee’

Hou het kort en bondig. Ga geen uitgebreide discussie aan. Focus op je doel: er voor zorgen dat het gedrag stopt en de persoon veilig is.

  1. Aanwezig blijven

Het is niet de bedoeling dat je jezelf door deze tussenkomsten in gevaar brengt. Als je op het moment zelf niet echt iets kan doen of je voelt je niet goed op je gemak, kan je altijd in de buurt blijven en nadien een steun zijn voor de persoon die wordt lastiggevallen.

Soms is de situatie ook heel kort in duur en krijg je niet de kans om tussen te komen. Je wacht dan best even af tot de situatie voorbij is en spreekt nadien hem of haar aan:

Vraag hoe het gaat en zeg dat je het vervelend vond dat dit hem of haar is overkomen.

Vraag of je iets voor de persoon kan doen.

Bied aan om mee op iemand te wachten, iemand te bellen of ergens mee naartoe te wandelen.

Geef aan dat je mee hulp kan zoeken of aangifte doen als de persoon dat wil.

Bel altijd 112 in noodsituaties voor politie of medische hulp.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.