Tijgermug

Hoofdthemas

De tijgermug is aan een opmars bezig in Europa. De exotische soort werd al in 2000 in ons land gespot, maar komt steeds vaker voor. De tijgermug kan verschillende virussen overdragen. Daarom is het belangrijk om te vermijden dat de soort zich hier vestigt.

Waarom is het belangrijk om de verspreiding van de tijgermug tegen gaan?

Tijgermuggen kunnen verschillende ziekteverwekkers kunnen overbrengen. De soort is namelijk een zeer belangrijke drager van het denguevirus, het zikavirus en chikungunyavirus. Die virussen gaan voorlopig nog niet rond in ons land, dus er is nog geen gevaar. Als de tijgermug zich meer gaat vestigen, kunnen die virussen wel beginnen circuleren.

Hoe herken je een tijgermug?

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is, en zeker niet groter dan 9 millimeter. Ze is kleiner dan de gewone huismug. Je kan de tijgermug herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar achterpoten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is. Ten slotte is de tijgermug een pak agressiever. Je kunt ook overdag gebeten worden en de beet voelt pijnlijker aan.

Wat kan je zelf doen?

Alle steekmuggen en dus ook tijgermuggen hebben water nodig om zich voort te planten. Ze leggen hun eitjes in kleine emmers, een plasje water op een afdekzeil of een beetje water in een goot. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen. Het is dus belangrijk om emmers en kruiwagens met water niet langer dan een week te laten staan. Ververs ook het water van vogels of huisdieren voldoende en dek regentonnen af met muggengaas.

Maak een melding

Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? Maak dan een foto van de mug en stuur ze naar www.muggensurveillance.be.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.