Reddingsplan voor Thermae Palace: veelgestelde vragen

Bekijk de reactie van Stad Oostende op de berichtgeving over de site Thermae Palace

 

Wat is het Thermae Palace Complex?

Het Thermae Palace Complex bestaat uit het Thermae Palace Hotel, de (Nieuwe) Koninklijke Gaanderijen en de aangrenzende parkeerinfrastructuur.

Waarom is een reddingsplan nodig voor het Thermae Palace Complex?

Het complex is in zeer slechte staat, met zichtbare en structurele problemen aan het dak, de gevels en de funderingen. Het huidige hotel dateert van 1933. De Gaanderijen worden al meer dan 6 jaar gestut, en nog langer wachten met actie is geen optie. Bovendien wordt er vandaag slechts dertig procent van het complex gebruikt. De rest staat al jaren leeg. Om het complex een duurzame toekomst te geven werd er nagedacht over een nieuwe invulling.

Wat is het reddingsplan voor het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen?

Na bijna vier jaar onderhandelen heeft Stad Oostende, samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en nv Restotel, een plan ontwikkeld om deze iconische locaties te redden. De bedoeling is om het monument te herontwikkelen. Het project zou uit vijf delen bestaan:

1. Thermae Palace Hotel: Een kwaliteitsvol hotel met 90 tot 125 kamers, waarvan minstens de helft met zeezicht. Het hotel zal ook beschikken over een ontbijtzaal, restaurant, verschillende banketzalen en vergaderzalen.

2. Thermae Palace Wellness: Een ruimte van minimaal 797 m2, met een capaciteit voor 75 personen, bestaande uit sauna, hammam, baden, jacuzzi, en relaxatieruimte.

3. Thermae Palace Parking: Ruimte voor ondergrondse parkeerplaatsen/ boxen voor de Thermae Palace Residenties, en ongeveer 150 ondergrondse plaatsen voor bezoekers van het hotel en de wellness.

4. Thermae Palace Plus: een ruimte van (bij benadering) 7.437 m2, bedoeld voor een museum met bijhorende faciliteiten.

5. Thermae Palace Residenties: appartementen op de westerparking vlak tegen de Gaanderijen maar enkel als dit noodzakelijk is om de financiering rond te krijgen.

Wie zijn de partners van Stad Oostende voor de renovatie?

Stad Oostende heeft een tijdelijk samenwerkingsverband gevormd  met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV ) en de huidige huurder, nv Restotel van de familie Vanmoerkerke, met het gezamenlijke doel om het Thermae Palace te redden. 

Zullen er appartementen gebouwd worden op de site aan Thermae Palace?

De bestaande gebouwen van Thermae Palace zullen niet uitgebreid worden met appartementen of andere zaken. Dat is ook bouwtechnisch niet mogelijk. Wel wordt momenteel de optie onderzocht om eventueel appartementen te bouwen op het parkinggedeelte van de site (Thermae Palace Residenties). Als bijbouwen noodzakelijk is om de renovatie te kunnen betalen, dan zal dit tot een minimum beperkt worden. Dit staat ook uitdrukkelijk zo in de samenwerkingsovereenkomst. 

Hoeveel kost de renovatie?

De renovatie wordt geraamd op minstens 94 miljoen euro. De Vlaamse Regering heeft al 12 miljoen euro toegezegd (10 miljoen euro voor de restauratie van het Thermae Palace Complex en de Westelijke Gaanderijen (Fase 2)) en ongeveer 2.1 miljoen euro voor de restauratie van de Oostelijke Gaanderijen).  Om de rest van het bedrag te kunnen betalen, is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Stad Oostende, Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en nv Restotel van de familie Vanmoerkerke (de huidige huurder). De projectpartners zorgden al voor besparingen op de totaalkosten door projectoptimalisatie. Maar op dit moment is er nog steeds 31 miljoen euro tekort. Stad Oostende heeft ook de Vlaamse minister-president en formateur gevraagd om meer subsidies toe te kennen voor Thermae Palace.

Waarom is er zo lang gewacht om te starten met de renovatie?

De renovatie van de site is een bijzonder moeilijke economische en juridische oefening:

  • Er moet minimaal 94 miljoen euro geïnvesteerd worden in zowel de restauratie van het gebouw als de opwaardering van de site. Dat bedrag bevat onder andere de restauratie, maar ook investeringen in het hotel, de wellness, parking en het museum. Daarnaast zijn er ook investeringen nodig om het gebouw energiezuinig te maken.
  • Er bestaat een nog lopende handelshuur op het pand tot 2036. Concreet betekent dit dat Restotel (de huidige uitbater) rechten op het Thermae Palace Hotel heeft waar de Stad rekening mee moet houden.
  • Dit is een moeilijk dossier dat al meer dan 20 jaar aansleept. Enerzijds gaat het over een heel hoge kostprijs, anderzijds worden ook strenge eisen opgelegd door Agentschap Erfgoed Vlaanderen.

Waarom werd er niet gezocht naar een andere partner om het hotel uit te baten?

De Stad heeft geen interesse ontvangen van andere potentiële partners. De huidige marktomstandigheden met gestegen rentes en bouwprijzen en de nulwaarde van het Thermae Palace Complex in haar huidige staat kunnen een reden zijn voor het ontbreken van interesse.

Er zijn bovendien nog andere redenen om verder samen te werken met Restotel:

  • Restotel heeft een lopende handelshuur op het pand tot 2036. Een samenwerking die de lopende Handelshuurovereenkomst vervangt, dringt zich dan ook op. Een opzegging van de overeenkomst zou een aanzienlijke extra kost en lange juridische procedures betekenen.
  • Restotel heeft van de uitbating van het Thermae Palace Hotel een succes gemaakt. Ze kennen de markt, kennen Oostende en kennen het gebouw en haar mogelijkheden
  • De slechte staat van de site (en dus het monument) laat geen verder uitstel in dit dossier toe. Restotel is de enige partij waarmee we vlug aan de slag kunnen met de renovatie.

Krijgen private partners Thermae Palace zomaar in handen?

Neen. Twee onafhankelijke schatters hebben de prijs bepaald voor de overdracht van Thermae Palace aan het projectvennootschap die de werken zal uitvoeren. Ze zijn verplicht om het gebouw te restaureren. Die restauratiekosten zijn zeer hoog. Hierdoor is de restwaarde van het gebouw en de grond in de huidige staat zeer beperkt en in feite zelfs negatief. De lasten en verplichtingen om de site te restaureren zijn groter dan de waarde van het gebouw en de grond.

Verhuist Mu.ZEE naar het Thermae Palace?

De Stad wil het Thermae Palace een nieuwe publieke functie geven. Er zijn gesprekken gevoerd met Mu.ZEE en met het departement Cultuur. Thermae Palace biedt qua locatie perspectief op een grote zichtbaarheid die de uitstraling en toegankelijkheid van Mu.ZEE sterk zal bevorderen. Het is de bedoeling dat Mu.ZEE naar het gerenoveerde Thermae Palace verhuist, waardoor het museum een prominente en toegankelijke locatie krijgt én waardoor Thermae Palace een bijkomende publieke functie krijgt. Een definitieve beslissing moet nog genomen worden.

Wat gebeurt er met het gebouw in de Romestraat (waar Mu.ZEE nu zit)?

Dat is nog niet beslist. Het gebouw is eigendom van Vlaanderen. Er kan mogelijks een andere publieke invulling gezocht worden.

Kan ik de samenwerkingsovereenkomst bekijken?

Ja, je kunt de overeenkomst bekijken via https://raadpleeg-oostende.onlinesmartcities.be/zittingen/22.0712.0955.9409/agendapunten/23.1207.4446.5903

Werd de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad?

Ja, de gemeenteraad heeft alle informatie rond het project ontvangen, en alle gemeenteraadsleden hebben zoals steeds hun inzage- en vraagrecht kunnen uitoefenen. De gemeenteraad heeft dan ook, net als de raad van bestuur van PMV en de raad van bestuur van Restotel, de samenwerkingsovereenkomst voor het Thermae Palace goedgekeurd.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.